Dokumentarfilm

Se traileren her

Vinder af
Robert Prisen 2022

I 2018 begyndte filminstruktør Vibe Mogensen og jeg en rejse for at finde forældre, der stod over for udfordringer med deres børns psykiske sundhed, uanset alder.

Vi ønskede at formidle, hvordan det er at være forælder til et menneske med en psykisk diagnose. Vi inviterede forældre til at deltage i et gruppeterapiforløb med andre i samme situation. Gruppeforløbet følger samme opbygning som jeg afholder i samarbejde med TrygFonden og Bedre Psykiatri.

Play Video

De Pårørende

Vi var heldige, at der var modige forældre, som gerne ville være med i denne proces. Og vi har heldigvis også kunne udvide forløbet, således at vi i 2019  filmede 10 gruppesessioner. Fik lov til at følge dilemmaerne og betydningen af at møde andre i tilsvarende situationer og ikke mindst arbejde med forskellige terapeutiske værktøjer, for at kunne håndtere hverdagen som pårørende.

Undervejs er undersøgelsen og senere filmen blevet støttet af Det Danske Filminstitut ved filmkonsulent Cecilia Lidin og produceres af filmproduktionsselskabet ”Bullitt-Film” ved Vibeke Vogel, instrueres af Vibe Mogensen og i samarbejde med undertegnede som terapeut.

Dokumentaren blev vist på TV2 i Januar 2021 og kan stadig ses på TV2 play eller Filmstriben. Desuden vandt De pårørende Robertprisen 2022 som årets kortfilm – dokumentar.

Erfaringer fra filminstruktør Vibe Mogensen

Filminstruktør Vibe Mogensen har deltaget i en af de pårørende grupper, som jeg afholder i samarbejde med Bedre Psykiatri. Her er der lidt info om hendes egne erfaringer i en gruppe og inspiration til filmprojektet.

Det er så rørende at høre de andre forældres fortællinger, mærke deres store kærlighed til deres børn, og samtidig dele deres store bekymring, smerte og sorg. Vi genkender os selv i hinanden. Det forløser noget i mig.

Da jeg tog hjem derfra, vidste jeg, at jeg havde fundet et fællesskab.

Det handler om paradokser i forhold til de syge børn og dilemmaer i familien. At leve med sit vilkår. At skabe rum for sig selv. At kunne nyde livet med god samvittighed. Jeg er optaget af det følelsesmæssige spekter, som forældrene er i, og som de deler i fællesskabet.